Skarbek pod taką nazwą kryje się ekogroszek, którego producentem są kopalnie Bobrek i Piekary należące do spółki Węglokoks Kraj, wchodzącej w skład Grupy Kapitałowej Węglokoks.
Ekogroszek pochodzący z tych zakładów dotychczas był obecny na rynku pod nazwą Pieklorz. Prawa do tej marki zachowała jednak Kompania Węglowa, do której wcześniej należały kopalnie Piekary i Bobrek. W związku z tym Węglokoks Kraj postanowił wykreować nową markę dla produktu, który cieszy się spora popularnością wśród odbiorców indywidualnych.
Skarbek powstaje na bazie węgla kamiennego o niskiej zawartości siarki, z wyselekcjonowanych partii urobku, który charakteryzuje się dużą kalorycznością przy stosunkowo małej wilgotności i niewielkiej ilości substancji niepalnych. Węgiel ten został przebadany przez Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu. Wyniki badań pozwoliły mu uzyskać świadectwo na znak bezpieczeństwa ekologicznego. Skarbek przeznaczony jest głównie do spalania w kotłach z automatycznymi paleniskami retortowymi i rusztowymi oraz we wszystkich kotłach rusztowych komorowych górnego i dolnego spalania.
Produkowany w kopalniach Węglokoksu Kraj ekogroszek choć występuje pod wspólną marką różni się nieznacznie parametrami jakościowymi.
Ekogroszek z Bobrka, jak i z Piekar charakteryzuje się obecnie najwyższymi parametrami jakościowymi. Zdecydowanie lepsze właściwości fizykochemiczne ma dziś węgiel z kopalni Bobrek, w szczególności dotyczy to parametru spiekalności, który w ostatnim czasie pozostawiał wiele do życzenia.
Stało się tak za sprawą zakończenia eksploatacji pokładu 510, w którym występował węgiel o dużej spiekalności. Spiekalność węgla wyrażona w liczbach bezwzględnych (RI) oznacza zdolność węgla do koksowania. W skrajnych warunkach spieki koksowe potrafią nawet zatrzymać pracę podajnika retortowego. Dlatego ten parametr jest tak istotny dla użytkowników pieców z automatycznym podajnikiem. Obecnie kopalnia Bobrek prowadzi eksploatację węgla wyłącznie z pokładu 504, gdzie występuje węgiel o niskiej spiekalności (maksymalnie 20 Ri), dzięki czemu jakość ekogroszku z Bobrka jest porównywalna dziś z węglem z Piekar, który jest ceniony w Polsce.
Skarbek sprzedawany jest luzem oraz w workach o pojemności 25 kg (Piekary) oraz 20 kg (Bobrek). Nowy właściciel planuje zakup dla obu zakładów nowoczesnych, zautomatyzowanych linii do konfekcjonowania węgla. Inwestycje te pozwolą zintensyfikować produkcję ekogroszku.